You are here: Home » Allmänt » Vilken rc drönare ska man välja?

Vilken rc drönare ska man välja?

DrönareIngen har väl missat den nya trenden med radiostyrda drönare som visat sig ha otroligt många användningsområden både för privatpersoner, företag och myndigheter.
Det diskuteras flitigt om regler för dessa drönare då de kan utrustas med kameror och därmed hota folks integritet.
Vi har tidigare hört i media hur de används för att kasta pizza på politiker och nu nyligen hur de nattetid flygs över Paris. Bland annat runt amerikanska ambassaden vilket givetvis orsakar stor oro hos folk.

Vad är då en drönare?

Drönare är ett samlingsbegrepp för UAV (obemannade farkoster) och multicoptrar (flygfarkoster med fler än en huvudrotor). Till den här familjen hör tricoptrar, quadrocoptrar, hexacoptrar och octocoptrar. Det är antalet rotorer som beskriver vilken typ av luftfarkost det är. Tri för tre, quadro för fyra hexa för sex och octo för åtta.
För att de ska kunna flyga behöver rotorerna samarbeta vilket görs med ett gyro och ett styrkort som känner av hur drönaren rör sig och gör små justeringar för att balansera den i luften. Det finns givetvis rc drönare som är mer eller mindre avancerade och för olika ändamål men förutsättningen för att de ska kunna flyga över huvud taget ligger i gyrot. De mer avancerade drönarna är även utrustade med höjdsensorer och GPS som gör att styrkortet har koll på data för höjd och position. Detta är till stor hjälp då externa programvaror (t ex mobilapplikationer) kan användas för autopilot. Man behöver alltså i princip inte kunna flyga själv utan den avancerade tekniken i drönaren gör att den kan flyga sig själv.
De avancerade styrkorten har även inbyggda programfunktioner för att starta och landa.

Vad används rc drönare till?

Användningsområdena har visat sig vara ofattbart många. En drönare används av många för att bara hobbyflyga. Stora tjusningen som gjort dessa extra spännande är inte bara att man kan utrusta modellerna med kamera utan även att det går att direktsända video från kameran till en videoskärm som man har på marken. Denna teknik kallas för FPV (first person view).
Bland det senaste inom detta område är ”drone racing” som går ut på att flyga i skogen med små kamerautrustade quadrocoptrar genom att titta på en videoskärm eller genom videoglasögon (goggles).

För den professionella användningen av rc drönare finns det mängder med användningsområdet. För att nämna några är bevakning och övervakning av skog och mark, byggarbetsplatser och hustak ett område. Ett annat är fotografering och dokumentation från luften. Hit hör bl a mäklare som vill få bilder på sina objekt uppifrån, paparazzifotografer, naturfotografering osv.
Även polisen har planer på att använda drönare i sitt arbete. Planer finns även i framtiden på att postleveranser till öar ska utföras av UAVs.

Vilken modell passar då just dig?

Är du intresserad av att komma igång på hobbynivå finns det ett antal tillverkare och modeller som du kan lära dig med och också ha mycket kul med. Bland några tillverkare finns Syma, WLToys, Hubsan och Parrot. Ska man lära sig flyga kan det vara bra med en liten modell även om större modeller inte alltid behöver vara jättedyra. Generellt sätt är inte drönare särskilt stora om man jämför med t ex rc helikoptrar. De behöver heller inte vara stora då de ändå blir stabilare med sina flera motorer.
Priset för en ”hobbydrönare” ligger mellan några hundra kronor till cirka 2 000:- beroende på utrustning. De finns idag att köpa på alla möjliga ställen. Förutom i hobbyaffärerna har t ex Elgiganten börjat sälja drönare nyligen.

Är du intresserad av en mer avancerad hobbymodell eller en modell för professionellt bruk finns framför allt två tillverkare på marknaden som slagit igenom bättre än andra med sina produkter. Dessa är DJI med modellerna Phantom och Inspire samt Walkera med modellerna X350 PRO, Tali H500, Scout X4 och den stora quadrocoptern X800. En annan intressant uppstickare av avancerade kameradrönare är Yuneec. Besök deras hemsida (http://www.yuneec.com/) för mer information.

Priserna på kompletta avancerade modeller med GPS styrning ligger mellan 5 000 – 35 000:-. Det får anses vara prisvärt med tanke på vad man får.
Att DJI och Walkera konkurerar med varandra är bara positivt för konsumenterna. I rask takt har de försökt överträffa varandra med nya och bättre funktioner, effektivare modeller som fått längre och längre flygtid och bättre utrustning för kameror och fotografering. Till exempel hade de första modellerna kamerahållare för GoPro. Idag är gyrostyrda kameragimbaler standard i de flesta paket och videoöverföring i realtid har också gjorts möjlig.
DJI får anses vara först igång inom branschen men Walkera är idag den tillverkare som dragit största strået till förbättringar och nytänkande och får anses ha bättre och mer kompletta paket till bättre priser.
Vill du ha ett komplett paket och inte behöva plocka ihop utrustning själv är Walkera att föredra. Drönarna finns i versioner med eller utan kameraöverföring (FPV), med kamera eller förberedda för kamera. Allt är i princip plug and play. Walkera har även tagit fram egna kameror i samma storlek som GoPro för att gimbalerna ska passa till flera olika kameramodeller.
Bra och utförliga informationstexter på svenska om Walkeras drönarpaket hittar du på Hobby Swedens sida med drönare.

Programvaror och appar för att styra modellerna

Walkeras senaste modeller har en programvara som gör att modellen kan flygas helt med autopilot genom en applikation för iOS eller Android. Med en surfplatta eller mobiltelefon kan man med hjälp av Google Maps programmera modellen att lyfta till en viss höjd och flyga en förprogrammerad rutt. Genom applikationen kan man sedan ställa in modellen för landning på önskad plats. Kommunikationen sker genom wi-fi koppling mellan surfplatta och en ground station som gör om signalerna till 2.4GHz. Detta görs möjligt genom att modellen har inbyggd GPS och höjdsensor och kan hålla koll på sin positionering.

Detta var dock inte Walkera först med. Sedan flera år tillbaka finns open source programvaran Mission Planner som är en gratis programvara för att programmera GPS-utrustade drönare att kunna flyga förprogrammerade rutter. Mission Planner kan användas på diverse olika modeller och är inte minst använd på avancerade hemmabyggen. Med hjälp av programvara för dator görs även här inställningarna med kartbilder från Google Maps.
Vill du läsa mer om detta besök Ardupilot.

Det finns en helt ny värld att ta del av när man börjar sätta sig in i ämnet drönare. Användningsområdena är som sagt många och teknikutveckligen fascinerande. Än så länge är det bara att passa på att ta del av allt detta spännande och hoppas att de problemområden som finns med integritetshot och säkerhetshot inte medför restriktioner som gör att gemene man inte får fortsätta njuta av livet.