You are here: Home » Allmänt » Utvecklingen inom RC Bilar

Utvecklingen inom RC Bilar

Radiostyrda bilar eller RC bilar har funnits länge men fick sin riktiga seriösa start någon gång i mitten på 70-talet. Bland de första att tillverka riktiga rc bilar var företaget Tamiya som finns kvar i branschen än idag. RC bilar var från början inte några leksaker för barn, vilket många förknippar det med idag, utan var i allra högsta grad avancerade hobbybyggen som inte var särskilt billiga. De fanns både med elmotorer och med metanolmotorer. Även dieselmotorer som drevs på eter användes hos de första bilmodellerna.

Idag ser det helt klart annorlunda ut. Metanolmotorer har använts fram tills idag men efter att borstlösa elmotorer och lithium-polymer batterier blivit en het kombination inom rc hobby börjar fler och fler ge upp bränslemotorerna till fördel för den nya eltekniken. Anledningen är enkel. Metanol är dyrt och blandningen tillsammans med olja medför mycket kladd. Dessutom är motorerna mycket känsliga och svåra att hitta bra inställningar för.
Går man tillbaka till tiden innan borstlösa motorerna fanns var alternativen till metanolmotorer obefintliga. Det fanns helt enkelt inga andra alternativ. De äldre borstade motorerna var helt enkelt för slöa och långsamma så ville man ha något seriöst även om man inte tävlade så var det metanol som gällde. Batterierna som fanns gav klent med ström och dålig körtid. Även laddningstiden var ett problem.

Traxxas RC BilarDen stora amerikanska tillverkaren Traxxas har bidragit mycket till utvecklingen inom borstade motorer och tagit fram elmotorer som presterar riktigt bra. Faktum är att Traxxas, trots att man är erkänd som bland de allra bästa tillverkarna i världen, fortfarande tar fram nya modeller som använder denna motorteknik. Traxxas bildades på 80-talet och var först med att sälja färdigbyggda rc bilar som såkallade ”ready to race” paket. Affärsidén var lyckad och företaget växte därför snabbt.

Eftersom Traxxas alltid haft som mål att ligga i framkant inom branschen har man på senaste tiden tagit vara av den allmänna teknikutveckligen i världen och använt användbar teknik i sina radiostyrda bilmodeller. Här följer några exempel på detta.

TQi
Detta är namnet på Traxxas egna radiosystem som använder 2.4GHz tekniken. Den använder egentligen inte radiosignaler utan är samma typ av trådlösa teknik som används för att överföra data i till exempel wi-fi nätverk. Tekniken är avsevärt mer pålitlig jämfört med analoga radiosignaler.
TQi är också utrustad med en bluetooth koppling som innebär att en sändare i bilen överför telemetridata såsom temperatur, hastighet och batteristatus som man kan se i sin mobiltelefon genom en app.

TSM
”Traxxas Stability Manager” är ett stabiliseringssystem som dels fungerar ungefär som ett antispin-system och samtidigt stabiliserar bilen. Systemet har ett gyro som känner av bilens kurs samtidigt som det har koll på hur hjulen rör sig. Föraren får genom systemet hjälp att motverka att bilen tappar greppet och börjar kränga.

Det har helt klart hänt mycket inom ämnet rc bilar bara senaste åren och det ska bli spännande att se vad som kommer näst.

Spara

Spara