You are here: Home » Allmänt » Actionkameror

Actionkameror

actionkamera-dronareSport- eller actionkameror har funnits i flera år nu och i och med förbättrad prestanda och mer avancerade tekniska funktioner har även användningsområdena blivit allt fler jämfört med när kamerorna kom. Vad som kännetecknar en actionkamera är framför allt att den är liten, lätt och kompakt och kan användas för ändamål där systemkameror blir för otympliga. Det är också vanligt hos kamerorna att de har så kallad ”FishEye” -linser som fångar upp ett mycket bredare område jämfört med en vanlig kameralins men det är inte alla kameramodeller som har detta. Framför allt filmar och fotograferar actionakameror med hög upplösning trots sin lilla storlek.
Till kamerorna finns normalt olika höljen och fästen vilket gör att de kan monteras på cykelstyren, hjälmar, i vindrutan på bilar och på drönare. Filmklipp man ser från motorcrossåkare, ishockeydomare osv är tagna med den här typen av kameror.


Användningsområden

Trots namnet är det inte bara för extrem sport de här kamerorna är användbara. Kameror som är små, tåliga och filmar i bra upplösning har mängder med användningsområden. Bland annat använder Polisen actionkameror i sitt arbete, många använder dom för övervakning då funktioner finns för att starta inspelning när kameran känner av rörelser. I bilar är de också vanliga. I vissa länder är det krav från försäkringsbolagen att man filmar när man kör för att ha bildbevis om man skulle vara med om en krock. Eftersom många actionkameror har wi-fi inbyggt som gör att man kan få bilder från kameran i sin mobiltelefon eller surfplatta är det inte ovanligt att de placeras i bakrutan och används som backkameror.
Drönarpiloter har oerhört stor användning för actionkameror. Här placeras kameran på drönaren och skickar över bilder i realtid (så kallad FPV) till piloten som på marken ser bilderna i en videoskärm eller i videoglasögon. Eftersom wi-fi kopplingen är begränsad i räckvidd och medför en viss fördröjning av bilden använder de flesta drönarpiloterna istället externa analoga videosändare som gör att de kan flyga längre bort från sig själva utan att bildöverföringen bryts.

GoPro och andra tillverkare

Den genom tiden i särklass främsta tillverkaren av actionkameror är GoPro. Därför kallar vissa felaktigt den här typen av kameror för GoPro kameror när man menar en actionkamera. GoPro har dock fått stark konkurrens från andra tillverkare under de senaste åren. Givetvis handlar det om kinesiska tillverkare som vill fightas med både kvalité, funktioner och pris som sina vapen. Bland annat har Xiaomi och några till tagit fram kameror som filmar med 4K-upplösning. Något som av många har ifrågasatts om det är nödvändigt på en actionkamera. Istället bör man försöka lösa svagheterna hos de flesta av dessa kameror som handlar om bildkvalitén i skyming och i mörker. Detta dilemma ligger i kamerans sensor och en kamera som anses bland de bättre i mörker men även allmänt är Gitup Git2. Detta är en kamera som filmar med 2K-upplösning och använder Sony’s Exmore sensor.

Priser på actionkameror

Precis som att kvalitén på kamerorna varierar stort så gör även priserna det. Man kan få en actionkamera för 400:- eller en för över 4000:-. Här kan tilläggas att priserna i och med ökad konkurrens har gått ner senaste tiden, trots att den svenska kronan har försvagats. Ska man endast använda kameran som backkamera i bilen räcker troligtvis den billiagste modellen bara den har funktioner för bildöverföringen, men ska man ha en någorlunda användbar kamera bör man titta från åtminstone 1000:- och uppåt beroende på ens behov.

Spara

Spara